Burun Estetiği Nedir?
Rinoplasti olarak bilinen, burnu modifiye etmek ve yeniden yapılandırmak için yapılan bir plastik cerrahi prosedürdür. Kullanılan iki tür plastik cerrahi vardır - burnun şeklini ve işlevlerini eski haline getiren rekonstrüktif cerrahi ve burnun görünümünü değiştiren plastik cerrahi. Rekonstrüktif cerrahi, künt travma, kapanmalar ve patlama travması gibi çeşitli yaralanmaların neden olduğu burun yaralanmalarını gidermeyi amaçlamaktadır. Rekonstrüktif cerrahi ayrıca doğum kusurlarını, solunum problemlerini ve başarısız birincil rinoplastiyi tedavi eder. Rinoplasti, burun deliğinin genişliğini veya dar genişliğini kaldırabilir, burun ile ağız arasındaki açıyı değiştirebilir veya yaralanmaları, doğum kusurlarını veya sapmış septum veya sinüs durumu gibi nefes almayı etkileyen diğer sorunları tedavi edebilir.
Kapalı rinoplasti ve açık rinoplasti ameliyatlarında - bir kulak burun boğaz uzmanı (kulak, burun ve boğaz uzmanı), ağız ve çene yüz cerrahı (çene, yüz ve boyun uzmanı) ya da plastik cerrah tarafından fonksiyonel, estetik ve yüz orantılı bir burun oluşturur. burun derisini ve yumuşak dokuları burnun çerçevesinden ayırmak, burnu çerçevelemek, şekil ve işlev için gerektiği gibi ayarlamak, kesileri dikmek, doku tutkalı kullanmak ve kesiğin iyileşmesini sağlamak için değiştirilmiş burnu hareketsizleştirmek için bir demet veya stent veya her ikisini birden uygulama aşamalarından oluşur.
Neyse ki doğru aday için deneyimli ve kalifiye bir yüz plastik cerrahı tarafından yapılan burun estetiği bu endişelerin çoğunu giderebilir. Bir rinoplasti, bir kişinin benlik saygısını ve özgüvenini büyük ölçüde artırarak onlara daha iyi bir yaşam kalitesi sağlayabilir.
Neden Yaptırmalısınız?
Rinoplasti burnunuzun boyutunu, şeklini veya oranlarını değiştirebilir. Bu, bir yaralanmadan kaynaklanan deformiteleri onarmak, doğum kusurunu düzeltmek veya bazı solunum güçlüklerini iyileştirmek için yapılabilir.
Nasıl Hazırlanmalısınız?
Bir rinoplasti randevusu ayarlamadan önce, ameliyatın sizin için iyi sonuç verip vermeyeceğini belirleyen önemli faktörleri tartışmak için cerrahınızla görüşmelisiniz. Bu toplantı genellikle şunları içerir:
- Tıbbi geçmişiniz. Doktorunuzun size soracağı en önemli soru ameliyat için motivasyonunuz ve hedeflerinizdir. Doktorunuz ayrıca aşağıdakiler hakkında sorular soracaktır:
Tıbbi geçmiş - tıkalı burun geçmişi, ameliyatlar ve aldığınız ilaçlar dahil. Hemofili gibi bir kanama bozukluğunuz varsa burun estetiği için aday olmayabilirsiniz.
- Fiziksel muayene. Doktorunuz, kan testleri gibi herhangi bir laboratuvar testi de dahil olmak üzere eksiksiz bir fizik muayene yapacaktır. Yüzünüzün özelliklerini ve burnun içini ve dışını da inceleyecektir.
Fiziksel muayene, doktorunuzun hangi değişiklikleri yapacağını ve cildinizin kalınlığı veya burnunuzun ucundaki kıkırdağın gücü gibi fiziksel özelliklerin sonuçlarınızı nasıl etkileyebileceğini belirlemesine yardımcı olur. Rinoplastinin nefesiniz üzerindeki etkisini belirlemek için fizik muayene de çok önemlidir.. - Fotoğraflar : Doktorunuz burnunuzun farklı açılardan fotoğraflarını çekecektir. Cerrahınız, size olası sonuç türlerini göstermek üzere görüntüleri işlemek için bilgisayar yazılımı kullanabilir. Doktorunuz bu görüntüleri değerlendirmelerden önce ve sonra, ameliyat sırasında referans olarak ve uzun vadeli incelemeler için kullanacaktır.
- Beklentilerinizi tartışın. Siz ve doktorunuz motivasyonlarınız ve beklentileriniz hakkında konuşmalısınız. Size rinoplastinin neler yapıp yapamayacağını ve sonuçlarınızın neler olabileceğini açıklayacaktır. Görünüşünüzü tartışırken biraz utangaç hissetmeniz normaldir, ancak cerrahınızla ameliyat için arzularınız ve hedefleriniz konusunda açık olmanız çok önemlidir.
Çeneniz küçükse, cerrahınız sizinle çenenizi büyütmek için ameliyat olması hakkında konuşabilir. Bunun nedeni, küçük bir çenenin daha büyük bir burun yanılsaması yaratmasıdır. Bu durumlarda çene ameliyatı gerekli değildir ancak bu daha iyi bir yüz profili sağlayabilir..
Ameliyatınız planlandığında, ameliyatı ayakta tedavi olacaksanız sizi eve götürecek birini ayarlamanız gerekecektir..
Anesteziden sonraki ilk birkaç gün, hafıza kaybı, yavaş reaksiyon süresi ve bozulmuş muhakeme yaşayabilirsiniz. Bu nedenle, ameliyattan sonra kişisel bakım işlerine yardımcı olmak için bir aile üyesi veya arkadaşınızın bir veya iki gece sizinle kalmasını sağlayın.
Gıda ve İlaçlar
Ameliyattan iki hafta önce ve sonraki iki hafta boyunca aspirin veya ibuprofen (Advil, Motrin IB, diğerleri) içeren ilaçlardan kaçının. Bu ilaçlar kanamayı artırabilir. Yalnızca doktorunuz tarafından onaylanan veya reçete edilen ilaçları alın. Ayrıca bitkisel ilaçlardan ve reçetesiz satılan takviyelerden kaçının.
Sigara içiyorsanız, sigarayı bırakın. Sigara içmek ameliyat sonrası iyileşme sürecini yavaşlatır ve enfeksiyon riskinizi artırabilir.
Beklentileriniz Önemlidir
Rinoplasti'nin bir dizi düzenlenmiş aşaması yoktur. Her ameliyat, ameliyatı geçiren kişinin anatomisine ve özel hedeflerine özgüdür.Bu nedenle beklentilerinizi doktorunuzla paylaşmanız son derece önemlidir.
Ameliyat Esnasında
Rinoplasti, ameliyatın karmaşıklığına ve cerrahınızın tercihine bağlı olarak sedasyon veya genel anestezi ile lokal anestezi gerektirir. Ameliyattan önce hangi anestezinin sizin için en iyisi olduğunu doktorunuzla görüşün.
- Sedasyon ile lokal anestezi. Bu tür anestezi genellikle ayakta tedavi bazında kullanılır. Vücudunuzun belirli bir bölgesi ile sınırlıdır. Doktorunuz burnunuzun dokularına uyuşturan bir ağrı kesici ilaç enjekte eder ve intravenöz (IV) hattan enjekte edilen bir ilaçla sizi sakinleştirir. Bu sizi sersemletebilir fakat tamamen uyku haline sokmaz.
- Genel Anestezi : İlacı (anestezik) soluyarak veya elinizdeki, boynunuzdaki veya göğsünüzdeki bir damara yerleştirilmiş küçük bir tüp (IV hattı) yoluyla alırsınız. Genel anestezi tüm vücudunuzu etkiler ve ameliyat sırasında bilincinizi kaybetmenize neden olur. Genel anestezi için solunum tüpü gerekir.
Rinoplasti burnunuzun içinden veya burnunuzun ucunda, iki burun deliği arasından küçük bir dış kesi (kesi) ile yapılabilir. Cerrah muhtemelen deri altındaki kemiği ve kıkırdağı sıfırlayacaktır.
Bir cerrah burun kemiklerinin veya kıkırdağın şeklini, ne kadar çıkarılması veya eklenmesi gerektiğine, burnunuzun yapısına ve mevcut malzemelere bağlı olarak birkaç şekilde değiştirebilir. Küçük değişiklikler yapmak için cerrah burnunuzun içinden veya kulağınızdan alınan kıkırdağı kullanabilir. Cerrah, daha büyük değişiklikler yapmak için kaburganızdaki kıkırdağı veya implantları veya vücudunuzun diğer bölümlerinden kemikler kullanabilir. Cerrah bu değişiklikleri yaptıktan sonra burun derisini ve dokusunu arkaya yerleştirir ve burnunuzdaki kesileri diker.
Burun kenarları (septum) arasındaki duvar bükülürse veya eğilirse (eğik), cerrah nefes almayı iyileştirmek için duvarı da düzeltebilir.
Ameliyattan sonra uyanıklığa dönüşünüzü izleyen personel ile uyanma odasında olacaksınız. O gün daha sonra ayrılabilirsiniz veya başka sağlık sorunlarınız varsa, gece kalabilirsiniz.
Ameliyattan Sonra
Ameliyattan sonra, kanamayı ve şişmeyi azaltmak için başınız göğsünüzün üzerinde olacak şekilde yatakta dinlenmeniz gerekir. Ameliyat sırasında burnunuzun içine yerleştirilen atel veya şişlik nedeniyle burnunuz tıkanabilir.
Çoğu durumda, iç sargılar ameliyattan sonra bir ila yedi gün yerinde kalır. Doktorunuz ayrıca koruma ve destek için burnunuza bir atel yerleştirir. Genellikle yaklaşık bir hafta boyunca yerinde kalır.
Ameliyattan birkaç gün sonra veya pansumanı çıkardıktan sonra hafif kanama ve eski mukus ve kan drenajı yaygındır. Doktorunuz, drenajı emmesi için burnunuzun altına bir "damla pedi" ‘le tutulan küçük bir gazlı bez parçası yerleştirebilir. Gazlı bezi doktorunuzun önerdiği şekilde değiştirin. Damla pedini burnunuzun üzerine sıkıca yerleştirmeyin.
Kanama ve şişme olasılığını azaltmak için doktorunuz ameliyattan sonra birkaç hafta farklı önlemler almanızı isteyebilir. Doktorunuz sizden şunları isteyebilir:
- Aerobik egzersiz ve koşu gibi yorucu aktivitelerden kaçının.
- Burnunuza bandaj uygularken duş almak yerine yıkamayı deneyin.
- Burnunu sümkürme.
- Kabızlığı önlemek için meyve ve sebze gibi lif bakımından zengin yiyecekler yiyin. Kabızlık, cerrahi bölgeye baskı uygulayarak zorlanmanıza neden olabilir.
- Aşırı gülümseme veya gülme krizi gibi aşırı yüz ifadelerinden kaçının.
- Üst dudağınızın hareketini sınırlamak için dişlerinizi nazikçe fırçalayın.
- Ön kısmı sabitleyen giysiler giyin. Tişört veya kazak gibi kıyafetleri başınızın üzerine çekmeyin.
Ayrıca burnunuza baskı yapmamak için ameliyattan sonra en az dört hafta boyunca burnunuza gözlük veya güneş gözlüğü takmayın. Burnunuz iyileşene kadar yanak pedlerini kullanabilir veya alnınıza gözlük yapıştırabilirsiniz.
Dışarıdayken, özellikle burnunuzda güneş koruyucu SPF 30 kullanın. Aşırı güneşe maruz kalma, burnunuzun derisinin renginde kalıcı ve düzensiz değişikliğe neden olabilir.
Burun ameliyatından sonra iki ila üç hafta boyunca göz kapaklarınızda geçici bir miktar şişlik veya siyah-mavi renk değişikliği meydana gelebilir. Burun şişmesinin geçmesi daha uzun sürer. Diyetinizdeki sodyumu azaltmak, şişliklerden daha hızlı kurtulmanıza yardımcı olacaktır. Ameliyattan sonra burnunuza soğuk kompres gibi bir şey sürmeyin.
Sonuçlar
Burnunuzun yapısındaki çok küçük değişiklikler - genellikle milimetre cinsinden ölçülür - burnunuzun şeklinde büyük bir fark yaratabilir. Çoğu zaman deneyimli bir doktor ikinizi de tatmin edecek sonuçları alabilir. Ancak bazı durumlarda küçük değişiklikler yeterli değildir ve siz ve doktorunuz daha fazla değişiklik yapmak için ikinci bir ameliyat olmaya karar verebilirsiniz. Durum böyleyse, burnunuz bu süre içinde değişiklikler geçirebileceğinden, takip ameliyatı için en az bir yıl beklemelisiniz.
Rinoplasti Septoplastiden Farkı Nedir?
Rinoplasti, burnun şeklini değiştirmek için yapılan cerrahi bir işlemdir. Hem nefes alıp verme hem de burnun şekli birbiriyle bağlantılı olduğundan rinoplasti bazen sadece burnun şeklini değiştirmek için değil burundan nefes almayı da iyileştirmek için yapılabilir.
Septoplasti, burun geçişlerini sol ve sağ tarafa (nazal septum) ayıran burun içindeki duvarı düzleştirerek nefes almayı iyileştirmek için yapılan bir ameliyattır. Septum çarpık olduğunda burundan nefes almayı zorlaştırabilir. Septoplasti genellikle rinoplasti ile birleştirilir.
Burun Estetiği Basit Bir İşlem mi?
Hayır, rinoplasti zor bir işlemdir. Bu, birkaç faktörden kaynaklanmaktadır. Birincisi burun, yüzün ortasında yer alan karmaşık üç boyutlu bir şekildir. Genellikle burun estetiği sırasında yapılan değişiklikler çok küçüktür. Ancak bu değişiklikler burnun şekli ve işlevinde büyük bir fark yaratabilir.
Deride şişlik ve lokal anestezik uygulaması ameliyat sırasında burnu bozar ve yapılan küçük değişikliklerin birçoğunu maskeleyebilir. Rinoplasti'nin de standart bir planı veya belirli bir adım sırası yoktur. Doktorlar her prosedürü hastanın ihtiyaçlarına göre tasarlar.
Hastanede Kalmam Gerekir mi?
Burun estetiği yaptıran hemen hemen herkes, ameliyattan sonra aynı gün güvenle hastaneden ayrılabilir. Nadir durumlarda, mide bulantısı çekiyorsanız veya izlenmesi gereken başka sağlık sorunlarınız varsa bir gece hastanede kalabilirsiniz.
İyileşme Süresi Ne Kadardır?
İşten, okuldan veya diğer kurumlardan bir hafta izin almayı planlayın. İlk hafta boyunca her gün kademeli bir iyileşme hissedeceksiniz. Ameliyattan bir hafta sonra insanlar genellikle normale döndüklerini hissederler.
Ameliyattan sonra bir miktar şişlik olacaktır. Çoğu insan iki ay sonra fark etmeyi bıraksa da, şişliğin çözülmesi birkaç ay sürebilir. İnsanlar genellikle bir hafta sonra çoğu aktiviteyi gerçekleştirmeye ve iki ila dört hafta sonra tüm aktivitelere devam ederler.
Ameliyat Sonrası Burnumun Şeklini Görebilir Miyim?
Evet. Konsültasyonunuzdan önce doktorunuz, yüzünüzün birden fazla görüntüsünün standart fotoğraflarını çekecektir. Bu resimler, ameliyattan sonra burnunuzun nasıl görünebileceğine dair bir fikir vermek için tarafınıza sunulur.
Burun Estetiği Ameliyatı Ağrılı mı?
Çoğu insan için değil. Ameliyattan bir gün sonra çoğu insan ağrılarını 10 üzerinden 0 ile 4 arasında derecelendirir.
.Herhangi bir Morluk Görülür mü?
Morarma nadirdir. Küçük bir morarma varsa, genellikle bir hafta kadar sürer.